Opettajan Moodle-ohjeita

OPETTAJAN MOODLE-OHJEITA

Moodlen yleiset suomenkieliset ohjeet löytyvät Moodle-sivustolta. Ohjeita päivittää pääsääntöisesti Helsingin yliopisto yhteistyössä valtakunnallisen Moodle-ringin kanssa. Huomaathan, että HAMKin ja muiden organisaatioiden Moodle-ympäristöt ja ohjeistukset eivät ole identtisiä. Käytännössä kaikkiin tapauksiin ja ongelmiin vastaava englanninkielinen Moodle-ohjesivusto on ensisijainen lähde ohjeille.

Tässä osiossa annetaan vinkkejä joihinkin HAMK Moodlen tärkeimpiin ja erityislaatuisiin toimintoihin.


Tärkeimmät Moodle-termit

Kurssi tai kurssialue = Moodlen alue toteutukselle, johon voi lisätä esim. oppimateriaalia tai aktiviteetteja opiskelijoille. (vrt. O365-työtila)

Lohko = HAMKin oletusteemassa oikeassa reunassa on useita eri lohkoja. Opettaja voi lisätä halutessaan näitä omalle kurssialueelleen, mutta tärkeimmät lohkot ovat kurssialueella oletuksena, kuten Aktiviteetit, Navigointi, Kalenteri, Viimeisimmät uutiset, Viimeisin toiminta, Tekstiviestit (SMS-lohko), Asetukset.

Osio, aihe = Kurssialueella oleva osio, johon voidaan lisätä aineistoa tai aktiviteetteja.


Aineisto = Opettajan lisäämä aineisto, esim. verkkosivu, tiedosto, tiedostokansio, verkkolinkki

Aktiviteetti = Opettajan asettama aktiviteetti opiskelijoille, esim. keskustelufoorumi, tehtävä, tentti, työpaja, oppimispäiväkirja


Opettaja = Käyttäjä, jolla on kurssialueen täydet hallintaoikeudet. Opettaja voi lisätä, poistaa ja muokata sisältöä. Muuttaa kurssin asetuksia ja tarkastella kurssin tilastoja.

Opiskelija = Käyttäjä, joka on kurssialueella osallistujana. Opiskelija voi palauttaa tehtäviä, kirjoittaa keskustelufoorumeille ja osallistua opettajan määrittämiin aktiviteetteihin.
Usein kysytyt kysymykset (FAQ)

K: Mistä löydän toteutuksen kurssialueen?

HAMKissa, HAMIssa ja täydennyskoulutuksessa uusien toteutusten Moodle-kurssialueet luodaan automaattisesti opintohallintajärjestelmien tietojen perusteella. Toteutuksille liitetyt opettajat ovat omilla toteutuksillaan automaattisesti opettajina. Opettaja löytää siis omat toteutuksensa sisäänkirjautumisen jälkeen omista kursseistaan.

  • Jos kurssialue on kateissa, kannattaa etsiä opinnon ja toteutuksen tunnuksella yläreunan Etsi-valikosta. 
  • Uudet pohjat esim. moduulitoteutuksia varten luodaan Peppi-järjestelmässä, ohje


K: Miten opiskelijat löytävät kurssialueen?

Pääsääntöisesti opiskelijat siirtyvät kurssialueille automaattisesti, joten he löytävät omat toteutuksensa sisäänkirjautumisen jälkeen omista kursseistaan. Tarvittaessa he voivat etsiä opinnon ja toteutuksen tunnuksella yläreunan Etsi-valikosta. HUOM. On tärkeää, että opettaja/opettajatiimi avaa kurssialueen opiskelijoille nähtäväksi tai muuten he eivät löydä kurssia, eivätkä pääse sisään alueelle.

K: Mitä pitäisi tehdä, jotta Moodle-kurssini olisi kunnossa?

Varsinaisen toteutuksen suunnittelun lisäksi Moodlessa tulisi tehdä vähintään seuraavat toimenpiteet:

K: Mistä saan apua Moodlen käyttöön?

  • Tältä ja Moodlen yleisiltä ohjesivustoilta
  • Työtoveriltasi/tiimisi jäseneltä.
  • Yksikkösi verkko-opetuksen ja -opiskelun tukihenkilöltä
  • Yammerin Moodle-ryhmästä (vain henkilökunnalle)
  • Ongelmatapauksissa HAMKin ServiceDeskin kautta (ohjautuu Moodle-tuelle yksiköissä ja pääkäyttäjille)